May 9, 2021

Femei din sport

Sportive

„U”niversul oval al viitoarelor doamne

U Cluj rugby în 7 feminin

Sportul adevărat este acel care implică complexitate, iar dintre toate sporturile lumii, rugby-ul câștigă întâietatea. Pe lângă acest lucru, sportul cu mingea ovală devine și frumos atunci când vezi niște domnișoare practicându-l. Echipa feminină a Universității Cluj de rugby în 7 este adevărată și plină de fete frumoase.

E surprinzător și captivant atunci când descoperi 16 tinere pline de viață, care seara încalță tocurile, iar dimineața pe zăpadă aleargă cu mingea ovală în mâini. E același sport de golani, numai că e practicat de viitoare doamne. Iar prin acest tip de sport, cu siguranță devin adevărate doamne.

Maria ForostovPrejudecățile nu-și au locul. E loc numai pentru spectacol și plăcere. Trebuie doar să fii martor și să înțelegi jocul lor, jocul acelor fete cu mingea ovală. Nu e rugby-ul cu care toată lumea s-a obișnuit, plin de forță, contact fizic și rezistență, practicat de echipele cu 15 jucători. Rugby-ul în 7 e nou, e dinamic, bazat pe viteză și puțin contact, la fel de complex, dar mult mai spectaculos, care va deveni  sport olimpic din 2016. Punctele din urmă le-au și cucerit pe cele 16. ,,Am îndrăgit într-un timp scurt mingea ovală, încât am uitat de cea rotundă” spune Maria Forostov, una dintre tinerele care a descoperit acest sport abia acum 1 an ca o recomandare a unei prietene. ,,Aveam nevoie de activitate. Simțeam că trec zilele fără sens, iar acest sport mi-a oferit totul, și ocupație, și motivare, și prieteni, și sănătate”, explică rugbista în vârstă de 20 de ani din Republica Moldova.

Ideea, domnul Chihaia și dieta

Devine și mai interesantă povestea echipei atunci când afli de majoritatea lor, care până a se regăsi în rugby, nu au mai practicat alte sporturi. ,,Am venit aici cu gândul să slăbesc”, este răspunsul din corul vestiarului. Nu e o echipă de amatori, pentru că această majoritate își face studiile la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) a Universității ,,Babeș-Bolyai”, iar antrenamentele de zi cu zi le fac să performeze ca sportive.

Rugby pe zăpadăE lapoviță ori zăpadă spre mjloc de decembrie, însă eroinele din Cluj aleargă după aceeași minge ovală. ,,Abia aștept să ajungă zăpada până la genunchi, atunci e frumos să joci”, le încurajează Sergiu Pop, tânărul antrenor pe fete. Proaspătul masterand în rugby mănâncă și se hrănește din sport, pentru că asta a făcut toată viața. ,,Eu m-am apucat de sport încă de la vârsta de 5 ani. Am făcut baschet, polo, 5 ani de karate, 14 ani de rugby, de la juniori, până la seniori, doar la echipa Universității”. Acum s-a angrenat în acest proiect interesant și nu regretă nici o clipă. ,,A mai fost o încercare de a realiza o echipă de rugby feminin la Cluj acum 7 ani, dar a eșuat. Însă noi am reușit”. Când spune ,,noi” se referă la sportivele sale și la fostul său antrenor de rugby, Octavian Chihaia. Fiind doctor conferențiar la FEFS, domnul Chihaia a reușit să atragă mai multe fete în iarna anului 2011 la antrenamentele de rugby, care s-au soldat peste câteva luni cu înscrierea și participarea în premieră a unei echipe feminine clujene în Liga Sevens.

Octavian Chihaia

Primul an – primele succese

,,A fost greu la început. La primul meu antrenament era o vreme urâtă de noiembrie și nimeni nu știa nimic, dacă ne vom strânge de o echipă sau dacă ne va antrena cineva, ca apoi după o căzătură urâtă am decis să renunț”, povestește Bianca Crișan, una dintre primele fete prezente încă de la înființare. Coincidență sau nu, după câteva luni, domnul Chihaia a observat-o la un meci de volei și a convins-o să vină alături de echipa sa, deși nu știa că e vorba despre rugby. Mare i-a fost surprinderea, când și-a dat seama că a revenit acolo unde trebuia să ajungă, alături de rugby. Unde a și rămas.

Bianca CrișanAu urmat apoi zeci de antrenamente și turnee, care le-a adus și satisfacții. Echipa necunocută de la Cluj a reușit să devină vicecampioana României la rugby feminin în 7. ,,La primul campionat am trăit cele mai frumoase momente, fiindcă am jucat alături de echipe puternice și jucătoare experimentate”, descrie sălăjeanca primul ei contact cu lumea rugby-ului.

Această performanță le-a adus în vizorul selecționerului Neculai Tarcan, care a convocat la națională 4 dintre jucătoarele de la Cluj, pe Irina Hîrjete, Bianca Crișan, Roxana Ilieș și Rada Sichet.

Non-finanțarea

,,Cele mai frumoase meciuri sunt cele împotriva moldovencelor și la națională”, se destăinuie cea mai experimentată rugbistă din echipa Universității. Irina Hîrjete este din Piatra-Neamț și practică acest sport de 7 ani. ,,Jucam fotbal cu niște fete în copilărie și după o vreme câteva m-au întrebat dacă nu vreau să joc rugby cu ele. Am zis să încerc și am mers la antrenamentele lor. Mi-a plăcut mult, iar după câteva luni am prins și lotul pentru campionat. Eram mult mai mică decât restul fetelor, de aceea eram mai mult rezervă. Apoi am prins a fi titulară la echipă, și chiar am reușit să ajung la națională”, își înșiră amintirile carierei în aerul rece de iarnă una dintre stelele rugby-ului feminin românesc.

Irina Hîrjete

A venit la Cluj pentru a studia la Facultatea de Sport, iar aici și-a găsit echipă. E bucuroasă, dar mai mult dezamăgită. Are tot dreptul, fiindcă ea a resimțit cel mai bine cum e să fii un sportiv în România, mai ales un rugbist. ,,Niciunul dintre sportivii pe care-i cunosc, nu pot trăi de pe banii care-i primesc de la club. Circa trei sferturi de la secțiile Universității muncesc în alte domenii decât sport, pentru a se întreține. Iar dacă te-ai accidentat, pierzi totul. Nimeni și nimic nu e asigurat în sporturile din România. În alte țări dacă te-ai accidentat timp de doi ani ești plătit măcar cu jumătate din cât primeai ca sportiv în activitate”, împărtășește Irina din nemulțumirile sale și a celorlalte fete. E explicabil, pentru că a fi rugbistă în România înseamnă să primești o compensație de maxim 200 de lei lunar. Iar într-un sport în care accidentările sunt la ordinea zilei, banii nu văd lumina zilei.

Rugbistele de Cluj la mare

,,Fetelor, nu fiți prințese!”

Povestea celor șaisprezece, poate deveni povestea oricui, pentru că ,,Odată ce înveți regulile de bază, atunci e simplu. Trebuie să ai doar curaj”, explică tânăra din Pașcani, Anca Hău. ,,Eu am practicat mai multe sporturi, dar am îndrăgit sportul cu mingea ovală datorită tatălui meu, care a fost jucător de rugby la Suceava și mulți ani antrenor la echipe de juniori. El mergea din școală în școală pentru a-și aduna copiii”, vorbește moldoveanca despre ispirația tatălui său, ca devenind salvatoare pentru rugby-ul din orice regiune a României. La cei 20 de ani, Anca poate aspira spre viitor, pentru că eroii se nasc din eroi, iar ultimele ei cuvinte pot avea un început pentru rugby-ul feminin, ,,e un mit faptul că rugbistele cresc mult în masa musculară sau devin mai late în umeri. Priviți-ne pe noi”.

Zâmbete și bujori se văd pe chipul lor, celor șaisprezece: Linda Matei, Georgeta Bădălăgean, Nicoleta Leca, Csenge Foris, Georgiana Terteci, Augustina Merdan, Bianca Truță, Mădălina Harmath, Ionela Savu, Monica Rusu, Roxana Ilieș, Maria Forostov, Rada Sichet, Bianca Crișan, Anca Hău și Irina Hîrjete.

2013 le-a adus locul 3 în campionat, iar ele sunt tot acolo, în parcul ,,Iuliu Hațeganu” în fiecare dimineață de la 10 sau 12 și se antrenează cu mingea ovală în brațe. Pentru că ele învață să fie doamne. Pentru că ele învață să cucerească viața prin disciplină. Pentru că ele sunt ,,U”, iar universul lor e oval!

Echipa de rugby feminin U Cluj

,,Să vină să încerce, dacă nu le place sportul, atunci să se țină de diete.

,,Să nu mai fie prințese, dar să vină să practice orice tip de sport.

 

GALERIE FOTO:

Fetele de la rugby

Mingea ovală

 

U cluj la rugby feminin în 7

 

Sergiu Pop

 

Bianca Crișan

 

Picioare de rugbistă

 

Fetele de la rugby în 7 feminin U Cluj