May 9, 2021

Femei din sport

Sportive

SPORT EXTREM: Kelly Sildaru – prințesa schiurilor

Kelly Sildaru
Sursă foto: Tomek Gola

„Cine nu cade, nu se ridică”, este o zicală a cărei semnificații Kelly Sildaru o cunoaște încă din fragedă copilărie. Fetița din Estonia este o expertă în schi freestyle și dacă nu ați auzit până acum de numele ei, cu siguranță îl veți afla pe viitor.

În vârstă de numai 11 ani, Kelly Sildaru poate face aproape orice pe schiuri, de la salturi pe rampe sau de la mari înălțimi, până la cele dificile elemente și întoarceri în zbor. Imaginile cu aceasta au cucerit lumea întreagă, iar în cadrul Festivalului Internațional de Film Freeskiing (IF3), i-a revenit titlul de cea mai promițătoare schioară freestyle.

Kelly Sildaru la SFR Tour 2013
Sursă foto: AFP

Talentul ei a devenit recunoscut la nivel mondial, după ce a câștigat marile premii ale probei feminine de la competițiile de slopestyle din Finlanda: Master of Yllas și Oakley Tyttosessarit, precum și prezența pe podium la două probe de la Freeskiing Open din Polonia, în anul 2010.

Născută și crescută în Estonia, unde sezonul de schiat este extrem de scurt, Kelly împreună cu părinții săi traversează lumea în căutarea de experiențe noi și provocatoare, care să-i permită fiicei lor să-și valorifice abilitățile uimitoare de a schia.

Urmăriți în continuare câteva filmulețe cu uimitoarea Kelly Sildaru:

Pentru a afla mai multe despre Kelly Sildaru, vă prezint un scurt interviu cu aceasta și tatăl ei, realizat de site-ul http://www.girlswhoride.ru:

Reporter: Kelly, de cât timp practici schiul?

Kelly Sildaru: Aveam 2 ani, când pentru prima dată am urcat pe schiuri.

Reporter: Tonis, cum v-a venit ideea de a o urca pe schiuri atât de timpuriu?

Tonis Sildaru: A fost întâmplător. Am văzut o pereche de clăpari foarte mici la un preț destul de bun – și acesta a fost începutul pentru ea.

Reporter: I-a luat mult timp până să învețe să se dea cu schiurile?

Tonis Sildaru: La început ea nu putea să meargă singură. Până la vârsta de 3 ani și jumătate se ținea de o sfoară specială pentru copii legată de mine sau mama ei pentru a luneca pe pantă, ca abia apoi să obțină aptitudinile necesare pentru a schia de una singură. Eu am învățat-o și acum o mai învăț.

Reporter: De ce nu o trimiteți să învețe la școală de schi?

Tonis Sildaru: Eu cred că ea nu ar vrea acolo. Ea nu are probleme de socializare, comunică destul de ușor și își găsește foarte repede noi prieteni. Dar în deplasări și turnee noi mereu suntem împreună cu familia. Facem totul împreună. Acest interes comun ne apropie și mai mult, ceea ce sper că va fi întotdeauna.

Reporter: Kelly, ce-ți place mai mult, trambulinele sau railurile?

Kelly Sildaru: Și una, și alta. Îmi plac trambulinele mai mici, la fel ca și railurile, însă uneori e mișto să sari de pe big air-uri, pentru că ai mai mult timp și poți face un truc mai dificil.

Reporter: Îți plac competițiile? Ai emoții înaintea evoluției din concursuri?

Kelly Sildaru: Îmi place mai mult să mă dau cu schiurile alături de prieteni. Dar uneori e interesant să participi și la o competiție, doar poți să-ți faci noi prieteni. Sunt foarte agitată în timpul concursurilor, însă după mai multe evoluții dobândesc mai multă încredere în forțele proprii.

Reporter: După părerea ta, ce poate încetini progresul? Frica?

Kelly Sildaru: Obstacolul în calea progresului meu este țara mea. La noi , iarna, nu este pentru mult timp nivelul de zăpadă necesar pentru a schia, iar cel mai înalt vârf montan are doar 318 m. Despre frică pot să spun că fiecare sportiv o resimte.

Reporter: Nu ți-e teamă să încerci noi trucuri?

Kelly Sildaru: Depinde de dificultatea trucului, pentru că la debut niciodată nu este ușor. Desigur că mi-e frică să încerc ceva ce nu am exersat până acum, însă aceasta e măreția acestui sport.

 

Reporter: Kelly a avut accidentări?

Tonis Sildaru: Vânătăile nu se iau în considerare (zâmbește). Voi încerca s-o apăr de eventuale traume, dacă va depinde de mine.

Reporter: Ce retrăiești atunci când fiica ta încearcă ceva nou? Ce zice mama lui Kelly despre acest sport de iarnă și progresul fiicei sale?

Tonis Sildaru: Sunt îngrijorat atunci când Kelly încearcă o nouă trambulină și nu știm exact de ce viteză are nevoie pentru a sări eficient. Mama ei avea emoții la începutul carierei pentru Kelly, dar acum schiul a devenit parte din viața noatră familială și nu ne putem imagina nepracticând acest sport. Deasemenea și mama mea (bunica) este îngrijorată pentru mine și Kelly, cum de altfel fiecare părinte își face griji pentru copilul său. Important e că familia noastră e unită și avem grijă unul de altul.

Reporter: E dificil să îmbini școala cu schiul freestyle?

Kelly Sildaru: Nu, deocamdată nu am întâmpinat greutăți. Am trecut în clasa a doua și nu avem multe discipline și teme. Dacă plec într-un nou turneu, atunci rog profesorii să-mi dea materialul de studiat la distanță.

Reporter: Ce faci vara?

Kelly Sildaru: Îmi petrec timpul alături de prieteni, cu fratele meu, mă dau cu skateboard-ul, merg pe bicicletă și sar de pe trambulină, doar că în apă (răde).

Reporter: Ce sporturi iubești să practice în afară de schi?

Kelly Sildaru: Îmi place skateboardingul, patinajul artistic și înotul.