November 29, 2021

Femei din sport

Sportive

Speranța României la Soci, Maria Mazilu și skeletonul

Foto: zimbio.com

Au mai rămas câteva zile până va debuta evenimentul sportiv al anului, Jocurile Olimpice de la Soci, iar Maria Mazilu și-a asigurat deja prezența la a doua ediție de olimpiadă, fiind prima și unica reprezentantă a scheletonului românesc.

Câștigarea etapei de la St. Moritz din Cupa Europei, i-a permis sportivei din Mihăilești (Râmnicu Vâlcea) să obțină punctele necesare pentru a putea face parte din lotul olimpic al României. Cu timpul de 2:23,36 romanca a câștigat fără emoții, înaintea germancei Anna Ferstaedt (2:23,46) și americancei Lauri Bausch (2:25,16), fiind primul său succes istoric din cariera ei.

Marina practică acest sport de iarnă de 7 ani, iar anul acesta va încerca să depășească evoluția ștearsă de la Vancouver în 2010, când s-a plasat doar pe ultimul loc al competiției. Rezultatele din ultimul sezon competițional, 2012-2013, îi dau încredere atletei, care s-a situat pe locul 29 în clasamentul federației internaționale, cu 738 de puncte, ca junioară.

În acest nou sezon, românca a acumulat deja 398 de puncte, prin clasările de pe primul și al cincilea loc din primele două etape ale Cupei Europei și cele de sub locul 25 în etapele Cupei Mondiale.

Aprecierea sportivei născute în Mihăilești vine de la nivel internațional, Maria făcând parte din campania inițiată de compania Procter&Gamble, “How to raise an olympian” (Cum să crești un sportiv olimpic), campanie care prezintă povestea atleților de top, prin ochii mamelor lor.

Maria a practicat de-a lungul timpului mai multe discipline sportive, precum judo și atletism, unde a avut numeroase realizări. Maria a fost campioană naţională de junioare la ștafeta de 4×100 metri, vicecampioană naţională de junioare la 60 de metri plat şi a obținut locul trei la campionatele naţionale în proba de 200 de metri, însă sportul cu sania a cucerit-o din 2007. Chiar dacă e un sport de iarnă dur, iar în România – inexistent (doar 20 de sportivi care-l practică), Marinela ajutată de antrenorul său  Marius Ene a început să-și desfășoare antrenamentele în străinătate, unde a și luat startul în primele competiții internaționale ale sportului “plin de adrenalină”, după cum îl descrie Maria Mazilu în interviul de mai jos.