April 18, 2024

Femei din sport

Sportive

Paula Ivan – atleta României care încă deține recordul olimpic la 1.500 m

„Lumea de pe stadion aclama la unison. Credeam că o încurajează pe vreo sportivă care vine din spate, așa că m-am uitat de două ori în stânga și în dreapta. Am avut ezitări și răsuflam ușurată că nu mai era nimeni lângă mine”, povestește Paula Ivan despre performanța unică din anul 1988 de la Jocurile Olimpice de la Seul.

Paula Ivan
Sursă foto: AP

Paula Ivan s-a născut pe 20 iulie 1963, la Hereşti, un sat din judeţul Giurgiu. Pe plaiurile giurgiuvene a şi făcut primii paşi în atletism, datorită profesorului de sport din localitate. „Valentin Zamfirescu era un dascăl foarte bun. În afara orelor de curs, făcea echipe cu care participam la diverse competiţii”, şi-a amintit fosta atletă. „Începusem să mă atașez tot mai mult de sport, iar domnul profesor mi-a recomandat să merg la o școală sportivă din București, ceea ce s-a și întâmplat, astfel că la 15 ani eram sportivă în Capitală”.

Dacă la început practica atletismul din plăcere, la Clubul Sportiv Școlar 190 din București, Paula și-a îmbunătățit performanțele datorită antrenamentelor intense la care era supusă de către Ghoerghe Teșu. Următoarea colaborare cu Ion Puică, la clubul Olimpia, unde le-a avut coechipiere pe Maricica Puică şi Violeta Beclea, i-a adus și primele succese, astfel că la Universiada de la Zagreb din 1987, românca a cucerit medalia de aur atât la 1.500 de metri, cât şi la 3.000 de metri, la capătul unor curse în care nu le-a lăsat nicio şansă adversarelor.

Paul Ivan

Din păcate, peste câteva luni, Paula Ivan a ratat calificarea la Campionatul Mondial de la Roma, ca în anul următor să-și ia revanșa la Jocurile Olimpice. La Seul, eleva lui Ion Puică a luat startul la 1.500 de metri şi la 3.000 de metri, probe în care România obţinuse trei medalii la ediţia precedentă a Olimpiadei, prin Maricica Puică şi Doina Melinte. În proba de 3.000 de metri, Paula a ratat medalia de aur, fiindcă pe ultima turnantă a lăsat-o mai moale cu sprintul și a fost ajunsă de rusoaica Tetyana Samolenko. „Deja mă temeam de ce e mai rău și în finala de 1.500 de metri, așa că am schimbat tactica”, rememorează marea campioană.rit medalia de aur atât la 1.500 de metri, cât şi la 3.000 de metri, la capătul unor curse în care nu le-a lăsat nicio şansă adversarelor.

 În după-amiaza zilei de 26 septembrie 1988, antrenorul Ion Puică îi trasează sarcinile care aveau să o trimită în Panteonul atletismului românesc. „Am stabilit să pornesc în forță încă din startul cursei. De obicei, liderul din debut ajunge să nu câștige, însă știam că pot ține ritmul. Am controlat autoritar, iar următoarele clasate, una dintre ele cea care mă bătuse la 3.000 de metri, au terminat la aproape 6 secunde în urma mea. A fost un moment emoționant”, adaugă sportiva care la 25 de ani obținea timpul 3:53.96, cu o secundă mai mult faţă de cea mai bună performanţă din toate timpurile la acel moment, care îi aparţinea Tatianei Kazankina din Uniunea Sovietică. Rezultatul româncei a reprezentat însă un nou record olimpic, cu aproape trei secunde mai bun în raport cu precedentul, iar acesta continuă să fie în vigoare şi în prezent.

Paula IvanDupă succesul senzaţional de la Seul, Paula Ivan a cucerit titlul european indoor în 1989, an în care s-a deplasat şi peste Ocean, unde a fost invitată să participe la o serie de concursuri în Statele Unite şi Canada. Mai târziu însă se întâmplase ceva, „voiam să îmi întemeiez o familie. Eram deja de 15 ani în cantonament și obosisem. Am rămas însărcinată în 1990 și am renunțat la carieră. Ulterior, mi-am dorit să revin, însă medicii mi-au spus că nu mai pot face față sportului de performanță din cauza unor complicații de la naștere. S-a dovedit a fi fals”, relatează atleta despre ultimele succese înainte de a se retrage din activitate şi a se dedica antrenoratului.

În prezent, Paula Ivan este antrenoare în cadrul catedrei de atletism a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ și învață alți sportivi să ajungă spre culmile performanțelor sportului vitezei.