November 29, 2021

Femei din sport

Sportive

PARTEA a III-a: Noua viață a Andreei Răducan

 

Andreea Răducan
Viața reală a Andreei Răducan începe acolo unde se încheie viața sportivă a unei gimnaste.

După 15 ani de practicare a sportului perfecțiunii, cu mii de antrenamente și zeci de concursuri, corpul cedează fizic și nu se mai poate controla pe bârnă sau la sol. Rămâi doar tu, trecutul și un viitor incert. „Noapte de noapte, timp de luni de zile, visam antrenamentele, exercițiile, nu scăpasem de groaza cântarului, mă vedeam încă la concursuri. Și când mă trezeam, nu mai era nimic din toate acestea”, povestește Andreea despre perioada de tranzit dintre viața sportivă și a unui om obișnuit.

A durat câteva luni pentru ca fosta gimnastă să se decidă asupra viitorului său. Mutarea la București i-a adus o ofertă de colaborare cu o agenție de turism, iar la scurt timp după aceasta Andreea s-ar fi redescoperit. Propunerea TVR-ului de a comenta în direct Jocurile Olimpice de la Atena au inițiat-o în lumea jurnalismului, care era a ei. O încercau aceleași emoții, era aceeași competiție, numai că Răducan era în altă calitate decât cea de sportivă. „Am trăit cât se poate de intens acele emoții, atunci când la Jocurile Olimpice de la Atena am comentat pentru Televiziunea Română împreună cu dl Cristian Țopescu evoluțiile fetelor și ale baieților noștri la concursurile de gimnastică. Eram atât de încântată de cum concurau ai noștri încât de cele mai multe ori alegeam să comentez despre cum executau ei elementele, decât ceea ce alegeau operatorii să transmită la televizor.”

Andreea RăducanExperiența inedită i-a adus titlul de cel mai bun debut al anului în televiziune, oferit de către cititorii publicației TV Mania, iar ofertele de colaborare din partea oamenilor de televiziune au început să curgă. La începutul anului 2006, Andreea a ales să modereze emisiunea „Arena” de la TVR, însă la scurt timp după debutul din lumea jurnalismului a decedat tatăl ei, iar emisiunea n-a mai avut continuitate. Încet-încet Andreea și-a reluat activitatea, iar anii următori i-au adus noi succese în domeniul jurnalistic prin realizarea altor două emisiuni despre gimnastică, „Învingători pentru România” și „Cum se face un campion?”

„A fost o combinație perfectă dintre a produce emisiuni despre sportul care m-a consacrat. A fost mult mai simplu de înțeles și de transmis emoțiile sportivilor, deznădejdea sau bucuria după obținerea unor performanțe. Aș putea spune că a fost puțin mai dificil când am început să studiez despre journalism, după ce toată viața mi-am dedicat-o sportului, cantonamentelor îndelungate în care dialogul meu era doar despre gimnastică, despre elemente, bonificații și alte metode pentru a-mi îmbunătăți exercițiile. Când am ajuns la master mi-am dat seama că doar un talent nativ către comunicare mă ajută cu adevărat. În rest, a fost nevoie de multă răbdare și studiu.”

Andreea Răducan și Cătălina PonorFinisarea studiilor i-au permis să participe zilnic în activități legate de promovarea și susținerea sportului perfecțiunii ca Director de marketing la Fundația Olimpică Română, dar mai ales ca realizatoare a emisiunii de la Digi Sport, „Fabrica de medalii”, care prezintă telespectatorilor români viața gimnastelor dincolo de ușile ferecate ale sălii de gimnastică, despre relația dintre sportive și antrenori, despre amănuntele parcursului până la competițiile importante și despre ce înseamnă cu adevărat gimnastica de performanță.

Răspunsul la întrebarea din urmă se regăsește în răspunsul alteia:
„ – Andreea, ți-ai mai dori să fii din nou o gimnastă de performanță?
  – Cu siguranță, da! Consider că am avut o viață absolut fascinantă. Cu lucruri minunate, dar și cu experiențe mai puțin plăcute. Însă toate acestea m-au construit și am devenit un om echilibrat, capabil să facă față și celor mai grele încercări. Am învățat să-mi asum responsabilități încă de mic copil și mai ales, să-mi doresc să fiu cea mai bună în orice voi dori să fac de-acum încolo.”

Andreea RăducanAndreea a reușit să devină acea împlinire a visurilor tuturor părinților pentru copilul său. A reușit să fie campioană în mai multe domenii, iar recunoașterea este aura care-o înconjoară mereu și oriunde. Acum nu mai rămâne decât s-o admirăm pe EA. E de la Andreea, A de la gimnastică.