May 9, 2021

Femei din sport

Sportive

Molly Solomon – jurnalista golfului

Molly Solomon
Molly Solomon a crescut călătorind prin întreaga lume, fiindcă tatăl ei a fost un ofițer militar, însă nimic nu a fascinat-o mai mult decât lumea sportului. “Am știut că-mi doresc să lucrez în sport de când aveam încă 10 ani. Imprevizibilitatea meciurilor și poveștile sportivilor m-au intrigat dintodeauna. Adoram energia din spatele muncii de producție a unei televiziuni”, relatează jurnalista cu 9 premii Emmy în domeniul sportiv.

Chiar dacă la acea vârstă nici nu realiza că visele pot deveni realitate, Molly a continuat să studieze politici internaționale la prestigioasa Universitate Georgetown din Washington. Imediat după ce și-a finisat cu lauri studiile, a simțit că jurnalismul este mai mult decât o pasiune. În acea vreme, cea mai mare televiziune din SUA – NBC, era în căutare unui cercetător pentru transmisiile de la Jocurile Olimpice, astfel că tânăra în vârstă de 22 de ani a aplicat pentru acest job, care-i era predestinat. A fost acceptată, iar Molly își atingea scopul propus – de a ajunge să lucreze într-un domeniu sportiv la un post de televiziune.

Pe moment nu realizaseră că New York-ul era un oraș necunoscut, iar prima ei zi de muncă ar fi debutat cu ghinion. ”Am fost jefuită în metrou când mergeam spre muncă“, își amintește cu haz Solomon. Fără geantă și dezamăgită, Molly a încercat să facă impresie bună la primul ei contact cu lumea în care se va regăsi pe parcurs. Nu a relatat la nimeni dintre șefi povestea prin care a trecut în dimineața acelei zile din 1990, însă a reușit să relateze adevărate povestiri publicului larg în direct, atunci când debutau Jocurile Olimpice din următorii ani.

Molly SolomonPrim muncă asiduă și sacrificiu, Molly a compilat evenimente, informații biografice și istorice despre aproape fiecare concurent și țară implicată în Jocurile Olimpice de la Barcelona într-o carte de opt volume. Fiind ca redactor și asistent de informații lui Bob Costas în timpul transmisiilor în direct din 1992, Solomon a obținut primul său premiu Emmy în cariera de jurnalist, echivalentul unui premiu Oscar din cinematografie.

Anii care au urmat i-au și mai multe realizări în domeniul sportiv, până când Molly a ajuns prima femeie ca producător executiv a unui post de televizune de sport național. “Aceasta este ca și cum ai viziona emisiunea TV preferată și apoi dintr-o dată cineva te invită să lucrezi acolo”, a descris momentul  din 29 februarie 2012, atunci când a ajuns să conducă Golf Channel.

Pare surprinzător faptul că o femeie a ajuns să conducă într-o lume a bărbaților, mai ales că până în anul 1993 Molly nu știa absolut nimic despre golf. Totul a început după încheierea Olimpiadei din Spania, când ea a fost redirecționată spre realizarea unei emisiuni despre golf. În acest scop a fost trimisă timp de o săptămână la antrenamente pe terenul de golf. “Nu este nimic mai greu decât să înveți a juca golf”, zice Molly despre acel eveniment din viața sa. După ce a revenit în platou, Solomon era schimbată, dragostea față de acel sport s-a amplificat într-o săptămână, cât la alții într-o viață. Toți acei 6 ani dedicați promovării acestui sport, i-au adus încă 8 premii Emmy. O dovadă mai sinceră că ea este jurnalista golfului nu poate exista.

Premiul GracieUrmătorii ani din carieră au continuat pentru a coordona fiecare aspect al producției și de planificare operațională pentru Jocurile Olimpice de la Atena, Beijing și Londra. În această perioadă Solomon a câștigat Premiul Gracie oferit de Femeile din Radio și Televiziunea din America pentru munca ei din 2008. Transmisiile NBC de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing i-au adus, de asemenea, un premiu de prestigiu precum, Peabody. Ea a fost declarată “Femeia Anului” în 2008 de către Femeile din domeniul sportiv, iar după Olimpiada de la Atena, Molly Solomon a fost unul dintre cei cei 40 oameni ai anului, realizat de Jurnalul Sport Business.

Recunoașterea cea mai importantă însă vine din partea tuturor colegilor săi din domeniul jurnalistic, care o consideră un exemplu pentru viitoarele femei din lumea sportului și a jurnalismului, cea care după 22 de ani de muncă în acest domeniu declară că nu-și poate imagina un alt loc de muncă și după nașterea tripleților săi, Madeleine, Jonathan și Alexandra, nu-și permite să-și ia concediu de maternitate.

Cel mai bun sfat al tatălui ei pentru ea a fost: “Lasă totul pe pista de alergat”.
E valabil și pentru restul. Exemplul ei e pentru toți.