May 17, 2022

Femei din sport

Sportive

Mia Hamm – regina fotbalului

Mia Hamm

Chiar dacă fotbalul feminin nu este atât de popular sau la un nivel foarte ridicat încât să concureze cu fotbalul masculin, totuși în întreaga sa istorie de până acum și-a ales întâietatea. Deținând până nu demult recordul de cele mai multe goluri înscrise pentru națională – 158(vezi aici), americanca Mia Hamm a impresionat prin tehnica și abilitățile sale fotbalistice, astfel încât Pele a inclus-o pe lista sa de cei mai buni 125 de fotbaliști ai lumii alături de nume mari precum Diego Maradona, Michael Owen, Kenny Dalglish, Gheorghe Hagi sau Luis Figo.

Mariel Margaret Hamm s-a născut pe 17 martie 1972 în Selma, Alabama, atunci când fotbalul era încă un sport necunoscut în SUA și ar fi continuat să fie la fel dacă nu ar fi fost ea. Până la vârsta de cinci ani, când a început să practice fotbalul, Mia a purtat niște mulaje speciale pentru a-și corecta un handicap al piciorului, iar “de îndată ce aceste lucruri au fost luate de pe picioarele ei, nu o mai puteai opri”, spunea sora ei într-un interviu pentru CNN. Așa a și continuat în carieră, nimeni și nimic nu a mai putut-o abate din drumul său glorios.

Deoarece tatăl ei a fost militar, Mia împreună cu familia sa au locuit în diverse locuri, iar în timpul scurt cât a stat în Italia a reușit să se îndrăgostească iremediabil de fotbal. “Mia a fost într-un parc din Italia, și următorul lucru pe care îl știu, e că ea a mers să joace pe terenul  verde. În scurt timp ea l-a depășit și i-a luat mingea unui copil de 5 ani, când ea avea poate 2”, povestește Caroline Cruickshank.

Mia HammOdată ce familia sa s-a mutat în Texas, Mia s-a alăturat unei echipe de fotbal. Obișnuită să concureze cu băieții, Hamm a reușit să dobândească agresiune și pasiune acerbă pentru joc, ceea ce a ajutat-o să domine fotbalul din regiune, ca apoi să fie selecționată la națională la doar vârsta de 15 ani. Astfel, în 1987, Mia Hamm a devenit cel mai tânăr membru al echipei naționale, ca doi ani mai târziu ea să marcheze primul său gol din carieră pentru SUA într-un joc împotriva Canadei. După liceu, Mia a plecat la Universitatea din Carolina de Nord, unde a condus echipa Tar Heels spre patru titluri naționale, înscriind peste 100 de goluri. În 1991, Hamm a ajutat Statele Unite să câștige primul Campionatul Mondial de Fotbal Feminin, care a avut loc în China. Cinci ani mai târziu, Mia si colegele ei, Michelle Akers, Brandi Chastain și Kristine Lilly, și-au asigurat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta, Georgia, ca mai apoi să repete aceeași performață în 2004 la Atena.

Cel mai important moment al carierei a fost însă finala Cupei Mondiale din 1999, jucată în fața a 90.000 de oameni împotriva Chinei, pe Rose Bowl Stadium din Pasadena, California. “A fost copleșitor, dar, în același timp, a fost unul dintre acele momentele pline de mândrie pentru noi toate, pentru ceea ce a devenit acest sport pentru noi, și nu numai pentru noi, dar pentru sportul feminin în general”, a spus Mia despre finala de 120 de minute, decisă la loviturile de departajare. SUA a devenit pentru a doua oară cea mai bună din lume, însă Mia Hamm a rămas mereu la fel – cea mai bună jucătoare de fotbal.

De la înființarea distincției pentru femei FIFA World Player of the Year, ea și-a adjdecat primele două premii în anul 2001 și 2002, dar cel mai valoros premiu pentru ea reprezintă recunoștința tuturor americanilor pentru întreaga sa carieră, care a bătut toate recordurile de până atunci și a adus faima fotbalului feminin peste tot în lume și l-a făcut mult mai popular.

S-a retras din activitatea fotbalistică după Olimpiada de la Atena, la vârsta de 32 de ani, iar astăzi este mamă a trei copii și gestionează fundația care-i poartă numele, cu scopul de a sprijini programul sportiv al tinerelor fotbaliste și de a lupta împotriva bolilor măduvei osoase, boala de care a murit fratele ei mai mare, Garrett, în 1997.