April 20, 2024

Femei din sport

Sportive

Maria de Villota: O viață pe patru roți

Maria de Villota
Campionii nasc campioni. La 13 ianuarie 1980 s-a născut fiica lui Emilio de Villota, Maria, cea care urma să fie ultima femeie din Formula 1. Așa cum se întâmplă aproape mereu, fostul pilot din anii ’70 – ‘80 al „Marelui Circ” a reușit să transmită pasiunea sa pentru motoare celor doi copii ai săi, Maria și Emilio. Chiar dacă nu a reușit să se impună de-a lungul carierei sale în niciun circuit, el a știut să lase loc pentru victorii urmașilor săi, învățându-i să cucerească lumea, cum și-ar fi dorit dintotdeauna.

Maria de Villota a reușit să se impună în lumea motoarelor de cursă, deși părea imposibil. Încă de la 16 ani, când a participat la prima ei cursă de karting și a învins, a știut că viața ei se va regăsi pe aceste drumuri de asfalt. După zile și luni dedicate antrenamentului pe patru roți, ea a reușit să se remarce în Formula 3 din Spania, în circuitul de 24 de ore de la Daytona și în Campionatul Mondial de Turisme.

Maria de VillotaUrmătorii ani i-au adus laurii de a deveni singura femeie care termină vreodată pe locul doi în Formula Toyota din Campionatul Spaniei(2001)și prima femeie care obține pole position-ul  în Campionatul Ferrari, pe circuitul Mugello din 2005. Pare puțin, însă ascensiunea sa nu se oprește aici, ajungând să primească aprecieri din întreaga lume a motoarelor. „María a fost un conducător auto fantastic, un far călăuzitor pentru femei în sportul cu motoare și un militant neobosit pentru siguranța rutieră”, a declarat actualul președinte al Federației Internaționale de Automobilism, Jean Todt, despre unica femeie-pilot din Formula 1 din ultimii ani.

Primul ei contact cu volanul unei mașini din „Marele Ciruit” a venit în 2011, când era în teste la echipa Renault. Următoarea treaptă până a ajunge definitiv în liga de top a motoarelor de curse a venit în 2012, când a semnat pentru a deveni pilot la Marussia, care avea să fie și ultima.

Un citat de-al Mariei„Știam că visul meu de a ajunge în Formula 1 va fi greu de îndeplinit și cred că toată viața mea a fost o luptă, dar nu ma așteptam să fiu atât de puternică precum am fost”, spunea Maria într-un interviu după ce a suferit un accident teribil în timp ce testa un monopost al echipei sale. Acel moment din iulie 2012 i-a schimbat viața. Ceea ce promitea a fi un viitor minunat pentru a șasea femeie care concurează într-un Grand Prix, a devenit o tragedie. De Villota a pierdut ochiul drept și a suferit numeroase traume la cap după ce a lovit un camion, în timp ce oprise în fața mecanicilor echipei sale după primul ei tur improvizat pe un circuit din aerodromul Duxford, situat la circa 80 de kilometri de Londra. Ghinionul a fost ca o mișcare cotroversată să facă monopostul să accelereze brusc, iar ea să-și zdrobească visele de acel tir.

Cel mai așteptat moment din Formula 1, unde să concureze o femeie, se evaporase înainte de a începe. Fiind mereu o luptătoare, Maria a trecut prin numeroase intervenții chirurgicale și recuperări fizice pentru a putea reveni în circuit din 2014, însă acest lucru nu s-a întâmplat. La 11 octombrie anul curent Maria de Villota s-a stins din viață în urma unui atac de cord suferit într-un hotel din Sevilla.

Maria după accident
Această veste a venit ca un șoc pentru toată lumea sportului, mai ales că în următoarea perioadă ea trebuia să-și lanseze cartea autobiografică intitulată „Viața este un cadou”. Ea își dorea ca prin exemplul ei de renaștere după un accident teribil, să ofere speranță multor oameni, care au trecut prin asemenea obstacole ale vieții.

Într-unul dintre citatele sale din carte spunea: „Nu am scris pentru a-mi apăra viața mea, ci a voastră. Sper ca benzina mea va servi  drept combustibil pentru voi”, ca un îndemn pentru cei care i-ar fi aflat povestea sa viață.

A lăsat loc pentru alții, la fel ca și tatăl său, de aceea ei se consideră a fi campioni prin exemplele lor. Acum a rămas fratele mai mic să cucerească ce nu au reușit ei, tată și fiică.

Tributuri pentru Maria de Villota:

Fernando Alonso, pilot Formula 1: „A crescut mult mai repede decât a căzut.”

Pedro de la Rosa, pilot Formula 1: „Maria a fost întotdeauna o mașină care nu se oprește la nimic, pentru că nimic nu este o problemă pentru ea.”

Jensen Button, pilot Formula 1: „Această fată a trecut prin atâtea – mai mult decât au trecut majoritatea oamenilor prin viața lor și ceea ce vor trece de-acum înainte.”

Felippe Massa, pilot Formula 1: „Este o zi foarte tristă pentru sport cu motoare și în general pentru sport. Ea a fost cea care a încercat să facă tot ce a putut pentru a deveni un pilot de Formula 1… și a fost foarte aproape de acest lucru.”

Jaime Alguersuari, pilot Formula 1: „Ea ne-a arătat un master-class în luptă, suferință și muncă în orice moment al vieții sale.”