May 17, 2022

Femei din sport

Sportive

Lotul României pentru Campionatul Mondial de Handbal din Serbia – extreme

 

Ada NechitaAdriana Nechitaextremă dreapta la HCM Baia Mare. Ea a fost una dintre jucătoarele de bază ai Oltchimului și ai naționalei. Jucând de la 14 ani pentru echipa Râmnicu Vâlcea, Ada are în palmares nouă titluri naţionale, patru Cupe ale României, o Supercupă, o Cupă a Cupelor, un Trofeu al Campioanelor şi a mai jucat o finală de Liga Campionilor şi una de Cupa Cupelor. În cupele europene, Ada Nechita a înscris 176 de goluri, cu un record de 49 de reuşite în sezonul 2007/2008. Până la vârsta de 30 de ani handbalista a avut 102 apariții pentru România și a marcat 229 goluri, ajutând România să câștige medalia de bronz de la Campionatul European din 2010.

Aneta Pârvuț

Aneta Pârvuț – extremă dreapta la HCM Baia Mare. Până la cei 24 de ani, Aneta a evoluat pentru echipa locală, HC Drobeta Turnu Severin și din 2009 pentru echipa maramureșeană. Fiind descoperită mai târziu, severineanca este o expertă în depăşiri și are o detentă foarte bună, care-i permite să fie şi inter. La naționala de junioare Aneta Pârvuţ şi-a pus la rândul ei amprenta pe medalia de bronz la Mondialul din Canada în 2006 și pe argintul de la CE 2005. În toamna lui 2012, Gheorghe Tadici a convocat-o în premieră la echipa naţională, iar la Baia Mare se află într-o continuă ascensiune, fiind o veritabilă promisiune pentru handbalul românesc.

Laura Chiper

Laura Chiper – extremă dreapta la Corona Brașov. Băcăuanca este o titulară incontestabilă la gruparea de la poalele Tâmpei, fiind și o bună marcatoare. Este una din suprizele handalului, având în vedere că acum doi ani evolua în liga secundă pentru CS Știința Bacău. Laura este în premieră convocată pentru naționala de senioare a României.

Valentina Ardean Elisei

Valentina Ardean Elisei – extremă stânga la CSM Cetate Deva. Una dintre handbalistele emblematice ale Oltchimului își continuă cariera în sport după ce a născut un băiat la vârsta de 31 de ani alături de echipa care a descoperit-o și cu care a câştigat Challenge Cup în 2002, Cetate Deva. În cei șase ani de la Oltchim, Valentina Elisei a cucerit şase titluri naţionale, două Cupe ale României, Supercupa României, Cupa Cupelor, Trofeul Campioanelor şi a jucat finala Ligii Campionilor, în 2010. De-a lungul carierei ea a adunat 181 de partide pentru națională, marcând peste 700 de goluri și a fost desemnată cea mai bună extremă stânga din lume în 2005 și din Europa în 2008.

Nicoleta DincăNicoleta Dincă extremă stânga la SCM Craiova. Născută pe 2 iulie 1988 în Slatina, Nicoleta a reușit de-a lungul carierei să evolueze pentru echipa locală (2004), Rapid București (2004-2006) și Universitatea Jolidon Cluj (2007-2013). Nicoleta Dincă a fost căpitanul echipei naționale de tineret, marcând 149 de goluri pentru România. Până a fi convocată la echipa de senioare, ea a fost desemnată cea mai bună extremă stânga a lumii în 2006, la Campionatul Mondial de tineret din Canada, unde naţionala feminină de handbal a ţării noastre cucerea medalia de bronz. În palmaresul său mai figurează argintul de la Europenele din Austria în 2005, dar şi un alt loc trei la competiţia continentală desfăşurată în Turcia din 2007.

Află mai mult despre portarii echipei naționale a României aici.