March 4, 2024

Femei din sport

Sportive

JOCURILE PARALIMPICE: Rezultate bune pentru Laura Văleanu

Laura Văleanu, singura reprezentantă a României la Jocurile Paralimpice de iarnă a concurat, astăzi, în proba de slalom uriaș, unde s-a clasat a 7-a dintre cele 15 sportive. În cele două curse, românca a acumulat timpul de 2:54.23, cu 15 secunde 39 de sutimi mai mult decât campioana Marie Bochet. Acest rezultat îl depășește cu mult pe cel de la Vancouver, unde Laura s-a clasat pe locul 14.

În proba de slalom a concursului de schi alpin, sportiva noastră în vârstă de 24 de ani a obținut locul 5, reușind un timp total de 2:10.13 în cele două curse, cu 10 secunde 28 de sutimi mai mult decât medaliata cu aur, nemțoaica Andrea Rothfuss.

“Nu e un rezultat rău, dar știu din experiența mea din acest sezon, că pot fi clasată mai în față și la mai puține secunde distanță. Nu sunt pe deplin fericită cu acest rezultat”, a declarat imediat după participare schioarea care a avut rezultate foarte bune în ultimele patru luni dinaintea competiției de la Soci.

În noiembrie și decembrie 2013, Văleanu a participat la competițiile de schi alpin IPCAS de la Landgraaf și Pitzal, unde s-a clasat pe podium la probele de slalom și slalom uriaș. Cele mai recente rezultate, de la Rinn, din 2-4 ianuarie și de la St. Moritz, din cadrul Cupei Mondiale, din 3-7 februarie, i-au adus medalia de bronz.

Născută la Sibiu, Laura Văleanu a manifestat interes pentru sport de la o vârstă foarte fragedă, începând să schieze de la patru ani. În 2004, concura la Campionatele Naționale ale României, iar din 2006 a câștigat regulat medalii la toate competițiile naționale. Pe 11 septembrie 2006, în timp ce conducea noua sa motocicletă, Laura a fost lovită lateral de o mașină și ca urmare a acestui accident, a suferit amputația piciorului drept mai jos de genunchi. În 2009, a reînceput să schieze și a devenit membru a clubului sportiv Lamont, din Cluj-Napoca. În prezent, este studentă la Universitatea de Medicină Ludwig-Maximilian din Munchen și se antrenează împreună cu echipa paralimpică a Germaniei.