September 18, 2021

Femei din sport

Sportive

Femeia-jocheu care a intrat în istorie

Rosie cu pălărie

Viața vine la galop, atunci când ești puternic și dansezi printre zile alături de cel mai bun prieten, calul. Aceasta e fraza care ar rezuma destinul lui Rosie Napravnik, femeia-jocheu care a fost aproape de a cuceri lumea întreagă, prin a intra în istorie ca fiind prima femeie care învinge în cea mai grandioasă competiție de hipism din lume, Derby-ul din Kentucky. Istoria vieții sale începe odată cu pasiunea pentru hipism, care s-a intensificat la vârsta de 7 ani, atunci când a privit un documentar despre cursele de cai. ,,Bijuteriile Triplei coroane” a cucerit-o în acel moment pentru totdeauna. Chiar dacă a fost aproape de acest sport până atunci, tatăl ei fiind un potcovar de cai, în timp ce mama ei antrena călăreți pentru spectacole și evenimente, abia ,,Atunci am știut că vreau să călăresc peste câmpuri”, povestește însăși Rosie.  Și-a realizat acest vis, ea având la vârsta de 25 de ani peste 1.500 de victorii în carieră.

Rosie Napravnik

Nu a fost ușor să se impună într-un sport dominat de bărbați. ,,Alți jochei mi-au subestimat capacitatea de a fi agresivă într-o cursă, până când au concurat cu mine”, spune aceasta. În 2011, Napravnik s-a clasat pe locul nouă la Derby-ului din Kentucky, aceasta fiind cea mai bună poziţie care a fost ocupată vreodată de o femeie în cea mai tare competiţie de hipism din lume până atunci. În 2012, americanca a devenit prima femeie care a cucerit trofeul de la Kentucky Oaks, a doua cursă ca importanță din SUA. Același an a fost unul de succes pentru Rosie, care a devenit primul jocheu de sex feminin cu suma de peste 10 milioane de dolari în cont, câștiguri realizate într-un singur sezon.

 Toate aceste victorii nu au putut fi posibile fără de Shanghai Bobby, calul care a fost cu ea în front, dar nu până la sfârșit. Cu câteva săptămâni înainte de marea cursă din Kentucky din acest an, acesta a cedat. Rezultatele sale erau dezamăgitoare, astfel încât visul unei campioane părea să se prăbușească. Dar cum povestea ei trebuia să continue, Rosie a acceptat oferta de a merge cu un alt cal deja calificat, Mylute. Cu el a terminat a cincea în cel de-al 139-lea Derby, acolo unde victoria i-a aparținut unui cal numit Orb, călărit de dominicanul Joel Rosario. Astfel, Napravink a reuşit să-şi îmbunătăţească recordul la acesta competiţie, ea fiind, totodată, doar a şasea femeie din istorie care a concurat la Derby-ul din Kentucky.u Rosie, care a devenit primul jocheu de sex feminin care a câştigat într-un singur sezon mai multe de 10 milioane de dolari din sport.

Rosie și calul ei

Povestea unei învingătoare nu se oprește aici, ea reușind din octombrie să fie prima femeie care este în  fruntea clasamentului din Keeneland. Având de cucerit noi și noi titluri, Rosie Napravnik a intrat deja  în istoria sportului mondial. Însă, oamenii puternici nu se pot opri aici. Pentru ea, speranța e cel mai de încredere viitor, iar victoria în Derby-ul din Kentucky este scopul suprem al vieţii, pe care speră să-l poată îndeplini în anii ce urmează.

Aflați mai multe despre cariera sa și despre oamenii care au ajutat-o să ajungă printre cei mai buni jochei din lume din interviul realizat de America’s Best Racing: