April 20, 2024

Femei din sport

Sportive

SCRIMĂ: 11 lucruri interesante despre Ana Maria Brânză

Ana Maria Brânză nu este numai lidera noii generaţii a scrimei feminine autohtone, dar și cea mai bună spadasină a lumii în 2013, iar firea ei optimistă nu se oprește aici, la cei 29 de ani ai săi. Multipla campioană mondială și europeană își dorește să repete aceeași performanță sau chiar mai mult, iar în acest debut de an şi-a respectat statutul, câştigând, duminică, medalia de aur la etapa de Cupă Mondială de la Budapesta.

Ana Maria Brânză

 • A practicat tenis înainte de a face, la îndemnul fratelui, scrimă. 

“Tata m-a adus la scrimă, la îndemnul fratelui meu. El era mai liniştit din fire, iar eu eram mai agitată, aşa. Şi ce crezi că şi-a spus el într-o bună zi? A zis că nu poate scăpa de mine decât dacă îl convinge pe tata să mă dea la sport. Şi aşa am început. Dar prima dată m-a dus la tenis. Un an de zile m-am bătut cu un perete, până mi s-a luat. Am lăsat tenisul în pace şi am trecut la scrimă.”

 • Era o fire războinică și energică încă din copilărie. 

“Îmi făceam temele, iar profesorii n-aveau ce să-mi reproşeze, în afară de faptul că eram o fire băieţoasă şi dacă era rost de ceva bătăiţă prin clasă, eu eram prima, dar fiind fată, vă daţi seama că eram scutită de pedeapsă tot timpul.”

Ana Maria Brânză

 • În clasele primare a purtat uniformă.

“Ţin minte că eram foarte entuziasmată, mai ales de uniformă, îmi plăcea foarte mult. Singura mea problemă erau pampoanele. Aveam părul destul de scurt, dar mama tot timpul ţinea să-mi facă două codiţe şi mă chinuia cu pampoanele şi cu bentiţa albă. Până la urmă m-am obişnuit însă.”

 • La prima competiție, campionatul național de copii din 1996, a finisat pe penultimul loc.
 • A refuzat o bursă universitară în SUA. 

“Am ales să rămân aici pentru performanţă. De când am descoprit sportul mi-am dorit să ajung campioană şi probabil dacă aş fi vrut să fiu un elev eminent aş fi reuşit şi aici.”

 • A învățat să alerge la facultate. 

“Îi datorez totuşi foarte mult profesoarei de atletism din facultate, doamna Dragomir, care m-a învăţat să alerg. Eu, când am ajuns acolo, făceam deja sport de atâta vreme, aveam rezultate bune la scrimă… Iar doamna profesoară mă întreba: „Cum poţi să alergi în halul acesta şi să fii sportiv de performanţă?”. Şi mi-am făcut temele bine la şcoala alergării, încât a devenit un hobby.”Ana Maria Brânză

 • A inițiat campania “Aleargă de ziua ta” 

“Este un proiect adresat oamenilor care vor să-şi serbeze ziua de naştere într-un mod inedit. Ideea a pornit de la faptul că urma să-mi fac ziua de naştere şi vroiam să fie ceva special! M-am gândit că ar fi interesant să organizez un cross! Şi pentru a demonstra că ne putem distra şi putem bucura şi pe alţii, am ales că în loc de cadouri, fiecare participant să doneze pentru o cauză aleasă de mine. Cauza mea a fost “Căsuţa piticilor autişti”, un proiect al Asociaţiei AITA. Cu ajutorul invitaţilor şi sponsorilor, am reuşit să le mobilăm căsuţa pentru ca ei să-şi poată continua activitatea într-un mediu plăcut!”

 • Iubește teatrul. 

“A merge la teatru este un răsfăţ, este momentul meu de frumos, iar faptul că am avut ocazia să cunosc unii dintre actori, îmi întăreşte ideea că aceşti oameni sunt speciali!”

 • Are o alee pe numele său în Craiova, are urmele mâinilor imprimate pe Aleea Succeselor din Parcul Herăstrău și este cetățean de onoare al Bușteniului.
 • Singurele concursuri la care mama ei a participat a fost un campionat național din 1998, anul în care Ana Maria a plecat la Craiova și Jocurile Olimpice de la Londra.
   
 • Este pasionată de grădinărit și colecționează măgăruşi din pluş cu personajul Aiurel din desenele animate Winnnie The Pooh. 

Bonus: Știe să gătească plăcintă cu brânză. 😀