Cristina Neagu – inter la Buducnost Podgorica. Cristina Neagu s-a născut în București, pe data de 26 august 1988, iar primele ei tangențe cu lumea handbalului au venit abia la 12 ani, atunci când antrenoarea Maria Covaci venise să selecționeze fete pentru secția de handbal a Clubului Sportiv Școlar numărul 5 la liceul unde învăța aceasta. „Am zis că nu am nimic de pierdut dacă merg și eu. Handbalul mi-a intrat la suflet din primul moment”, declara Cristina într-un interviu.
La cei 18 ani s-a realizat primul ei transfer la Rulmentul Brașov cu care a devenit vicecampioana României în 2007, 2008 și 2009 și a jucat în finala Cupei Cupelor în 2008. Situația financiară dificilă de la echipa brașoveană a determinat-o să semneze cu Oltchim, deși fusese curtată de echipe cu pretenţii din Liga Campionilor, precum Hypo și Viborg HK. În cele două sezoane de Liga Campionilor, 2009 și 2010, Cristina a marcat 86 de goluri pentru Oltchim, însă parcursul ei spectaculos a fost oprit de cele două accidentări suferite la umăr și genunchi, care au tinut-o departe de terenul de handbal. În vara acestui an s-a transferat la campioana Muntenegrului, Buducnost Podgorica, iar aproape recuperată, Neagu va putea evolua pentru noua sa echipă în aceste sezon în Liga Campionilor.
Alături de națională a României, Cristina a câștigat primele trofee încă la junioare, medalia de argint la Campionatul European din 2005, unde a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii, medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2006, unde din nou a fost declarată cea mai valoroasă jucătoare, și medalia de bronz de la Campionatul European din 2007. La 19 ani a fost convocată de Gheorghe Tadici la naționala de senioare pentru Campionatul Mondial din Franța, unde România s-a clasat pe locul 4. În 2009 a primit din partea IHF titlul de “Cea mai valoroasă tînără jucătoare din lume”, iar anul următor a devenit golgeterul Campionatului European, cu 53 de goluri marcate, devenind cel mai bun inter stînga. Tot în 2010 Cristina Neagu a fost declarată de federaţia internaţională cea mai valoroasă jucătoare din lume, primind “Balonul de Aur”.
Gabriela Perianu – inter la HC Dunărea Brăila. Handbalista în vârstă de 19 ani este o mare speranță a handbalului feminin românesc, fiind principala marcatoare de la echipa Brăilei. Gabriela a început să joace handbal în 2000, la Liceul cu Program Sportiv din Brăila, iar jocul remarcabil a propulsat-o în 2011 la echipa locală din divizia națională.
Gabriela Perianu a bifat prezenţe prin toate loturile naţionale ale României, iar în 2012 a primit titlul de „Cel mai bun inter stânga” la Mondialul Under 19. Gheorghe Tadici a decis să o promoveze la naţională de la o vârstă fragedă pentru Campionatul Mondial din Serbia, unde a fost desemnată cea mai bună jucătoare în partida cu Tunisia.
Aurelia Brădeanu – inter la Corona Brașov. Mica a început să joace handbal la echipa CSȘ Slatina în anul 1992, iar următorii ani i-au adus un transfer la Oltchim(1997-2002), apoi la Rapid București(2002-2004), ETO Gyor(2004-2011) și din nou Oltchim Râmnicu Vâlcea(2011-2013). La vârsta de 34 ani, Brădeanu e cea mai experimentată jucătoare din România, având în palmares 6 titluri de campioană cu Oltchim, unul cu Rapid, dar şi alte şase tricouri de campioană cu Gyor, în Ungaria.
Veterana lotului României este la al 14-lea turneu final cu naționala și deține locul 3 all-time la numărul de selecţii (237). De când a debutat sub tricolor în 1999, la vârsta de 20 de ani, Brădeanu a jucat trei semifinale Mondiale și două Europene, obținând medalia de argint la Campionatul Mondial din 2005 şi medalia de bronz Campioanul European din 2010.
Eliza Buceschi – inter la HCM Baia Mare. La vârsta de 20 de ani, Eliza a evoluat numai pentru HCM Baia Mare, deși a fost pentru un an jucătoarea Oltchimului până la disoluția clubului. Maramureșeanca a devenit vicecampioană națională și a câștigat Cupa României alături de HCM Baia Mare În sezonul 2012-2013, iar cu un an în urmă a fost aproape de a deveni cea mai bună marcatoare a Ligii Naționale de handbal feminin.
Eliza Buceschi evoluează la echipele naţionale de junioare şi tineret ale României din 2005, iar în 2012, la Campionatul Mondial din Cehia a fost golgeterul echipei, cu 58 de goluri. Pentru naţionala de senioare a debutat în 2011, la calificările pentru Campionatul European din 2012.
Luciana Marin – inter la HCM Baia Mare. Luciana s-a născut la 13 octombrie 1988 în orașul Slatina. A evoluat la echipa locală până în anul 2009, după care a semnat cu Oltchim. Ea nu a apucat însă să debuteze în tricoul “galacticelor”, fiind mereu împrumutată. Din acest sezon Marin va evolua la vicecampioana României, cu care semnat un contract pe trei ani.
În vârstă de 24 de ani, hanbalista este prezentă la naționala de senioare din 2012, făcând parte din lotul lărgit pentru Campionatul European.
Adriana Țăcălie – inter la Corona Brașov. Handbalista în vârstă de 24 de ani s-a născut la 29 ianuarie în orașul Slatina, unde a evoluat la echipa locală până în 2007, când s-a transferat la Oltchim. Fiind mai mult rezervă la echipa din Râmnicu Vâlcea, Adriana a ales în 2011 să se transfere la Buducnost Podgorica, devenind campioană în Muntenegru și în Europa. Devenind liberă de contract în acest an, Adriana a semnat cu Corona Brașov.
Află mai multe despre pivoții echipei naționale a României aici.
Află mai multe despre extremele echipei naționale a României aici.
Află mai mult despre portarii echipei naționale a României aici.
More Stories
România este în Grupa Mondială II, după 3-1 cu Serbia
România a ratat calificarea la Cupa Mondială
România s-a clasat pe locul cinci la Kuban Spring Cup U19