March 4, 2024

Femei din sport

Sportive

Fed Cup: România s-a calificat în play-off-ul Grupei Mondiale II

Monica NiculescuRomânia a reușit după 15 ani să se califice la barajul pentru Grupa Mondiale II. Victoria în fața Ucrainei a venit după două meciuri de excepție disputate de Simona Halep și Sorana Cîrstea. În prima partidă, târgovișteanca a învins-o clar pe Olga Savciuk (175 WTA), cu scorul de 6-3 6-0.

“Cred că meciurile jucate zilele trecute m-au ajutat să mă obișnuiesc cu emoțiile și presiunea de la FedCup. Am jucat solid, extraordinar, suficient să o bat pe adversar. Ne cunoaștem valoarea, ne știm una pe alta. Suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului și mă bucur că am putut să aduc primul punct al României. Mă duc să fac recuperarea, apoi îi voi ține pumnii Simonei”, a declarat Sorana la finalul primului meci al întâlnirii cu Ucraina de la FedCup.

În al doilea meci al zilei, Simona Halep a întîlnit-o pe Elina Svitolina (39 WTA), care a câștigat-o în două seturi, scor 6-3 7-5.

“Mă bucur că am putut să câștig, chiar dacă nu am jucat cel mai bine. Mi-am dorit mult să termin cât mai repede și mă bucur că am câștigat în două seturi. Am dat de două ori cu racheta de pământ, am vrut să scap de emoții și de nervi, ca să termin cât mai repede”, a declarat Simona Halep.

Odată cu această victorie, România s-a calificat la barajul pentru Grupa Mondială II, care va avea loc în luna aprilie. Echipa noastră de Fed Cup poate întîlni Japonia, Serbia, Suedia sau cîştigătoarea partidei dintre Franţa şi Elveţia.

Pentru a cuceri prima poziție a grupei B a Cupei Fed, România a învins, pe rând, Ungaria, Marea Britanie și Letonia. Dacă britanicele și unguroaicele nu au reușit să ne pună probleme, în meciurile cu Letonia, româncele nu au avut mari emoții. În primul meci, Irina Begu a trecut lejer de Jelena Ostapenko (705 WTA), după numai o oră de joc, cu scorul de 6-3, 6-3. Următoarea partidă dintre Monica Niculescu și Dianei Marcinkevica (216 WTA) a avut aceeași soartă, iar Simona Halep și Sorana Cîrstea au fost nevoite să abandoneze meciul încă din primul set, când era 3-2, pentru că Sorana a acuzat probleme la stomac.

În continuare echipa României va avea o misiune dificilă, urmând să joace împotriva Ucrainei, într-un meci decisiv pentru calificarea la barajul pentru Grupa a II-a Mondială.

În primul meci de simplu cu Marea Britanie, Sorana Cîrstea a fost învinsă neașteptat în trei seturi de Heather Watson (162 WTA), scor 6-7, 6-1, 6-4. Mai apoiSimona Halep a restabilit egalitatea pentru România, trecând fără probleme de Johanna Konta (118 WTA), cu scorul de 6-1, 6-4. Punctul victoriei a fost obţinut în meciul de dublu, unde Irina Begu și Monica Niculescu s-au impus fără emoții în faţa cuplului britanic Jocelyn Rae/Heather Watson, cu 6-0,6-2, după mai puţin de o oră de joc. 

În primul meci disputat împotriva Ungariei, între Sorana Cîrstea și Reka-Luka Jani, târgovișteanca a trecut fără probleme de jucătoarea de pe locul 253 mondial, scor 6-1, 6-0, aducând primul punct pentru România, după numai 48 de minute de joc. Al doilea meci părea să fie decisiv, însă Simona Halep a fost luată prin surprindere de Timea Babos (83 WTA) în al doilea set, când a reuşit o serie de patru game-uri consecutive, reușind să trimită meciul în setul decisiv. A 10-a tenismenă a lumii nu a reușit să revină în joc și a pierdut cu scorul de 6-1, 5-7, 3-6.

Perechea dintre Monica Niculescu și Irina Begu a adus victoria pentru România în fața Ungariei, după ce le-au învins pe Timea Babos/Reka-Luka Jani, cu scorul de 6-7, 6-2, 6-0.  

Din echipa României de Fed Cup fac parte Simona Halep (10 WTA), Sorana Cîrstea (26 WTA), Monica Niculescu (54 WTA la simplu şi 47 WTA la dublu) şi Irina-Camelia Begu (147 WTA la simplu şi 85 WTA la dublu).

România participă în Fed Cup din 1973 și a fost de cinci ori sfert-finalistă, în 1973, 1974, 1978, 1980 și 1981, iar în play-off-ul Grupei Mondiale II n-a ajuns din anul 1999.