June 26, 2022

Femei din sport

Sportive

Cine sunt sportivele care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci?

În câteva zile va debuta cel mai așteptat eveniment sportiv al anului, Jocurile Olimpice de la Soci. La cea de-a 22-a olimpiadă ale sporturilor de iarnă, România va fi reprezentată de 24 sportivi la opt discipline. Printre aceștia se regăsesc și 7 femei, care vor concura la mai multe discipline: Eva Tofalvi, Maria Mazilu, Raluca Strămăturaru, Ania Caill, Sara Timea, Maria Adela Constantin și Andreea Grecu.


Eva Tofalvi
este cea mai titrată biatlonistă din România și va fi portdrapelul României pentru a doua oară. În vârstă de 35 de ani, sportiva originară din Miercurea Ciuc este la a cincea participare la Jocurile Olimpice de Iarnă, iar cea mai bună clasare a obținut-o la Nagano, în 1998, şi la Vancouver, în 2010, situându-se pe locul 11 în proba individuală de 15 kilometri. La ediția de la Soci, Eva şi-a asigurat participarea în cadrul etapei a şasea a Cupei Mondiale de biatlon, care a avut loc la Anthloz, în Italia, unde a terminat pe locul 25 în proba de urmărire. De-a lungul anilor, ea a avut mai multe prezențe în top zece, iar în 2009 a reuşit să câştige o etapă de Cupă Mondială. Într-un interviu acordat pentru biathlonworld.com, Eva Tofalvi s-a destăinuit că fratele ei mai mare, Ernö, i-a stârnit pasiunea pentru schi:

„A fost multiplu campion naţional la schi alpin. El m-a dus pe pârtie când eram mică. Ţinea trofeele câştigate în camera sa şi acest lucru m-a impresionat. Atunci mi-am zis că voi cuceri şi eu cupe şi titluri într-o zi. Visul meu cel mare este să obţin o medalie olimpică. Dacă nu ai vise, înseamnă că nu trăieşti “, a declarat sportiva care mai speră să ajungă pe podiumul olimpic din acest an.


Maria Mazilu
este singura reprezentantă a skeletonului românesc la Jocurile Olimpice de la Soci. Sportiva din Giurgiu nu este la prima experienţă de acest gen, ea participând şi la ediţia din 2010, de la Vancouver, când cea mai tânără reprezentantă a României s-a clasat doar pe ultimul loc. Rezultatele sale din acest sezon sunt promițătoare pentru o tânără de 21 de ani, Maria obținând medalia de aur în ultima etapă a Cupei Europei și al treilea loc la Mondialele de tineret găzduite de localitatea germană Winterberg. Pentru mai multe detalii despre viața româncei, dar și despre skeleton, citiți aici.

Ania Caill, în vârstă de doar 18 ani, a devenit speranța schiului alpin din România. Sportiva născută în Franţa, dar cu mamă de origine română, este legitimată la CS Caraimanul Buşteni, iar la Jocurile Olimpice a obținut calificarea la trei discipline: Super G, slalom și combinată alpină. Încă de la nouă ani, Ania s-a îndrăgostit de schi în Munții Pirinei, iar antrenamentele din şcolile cu profil sportiv franceze i-au adus și rezultate impresionante, ea a reușit să devină campioană și vicecampioană a Franţei la juniori, iar locurile fruntaşe la zecile de competiţii alpine ale categoriei sale de vârstă, din ţări cu greutate în acest sport, îi erau asigurate. În acest sezon Ania Caill a participat la două etape din Cupa Mondială, în St. Moritz (Super G şi Slalom Uriaş) şi la Val d’Isere (Slalom Uriaş), la care, însă, nu a reuşit să se califice printre zeițele schiului, Tina Maze, Lindsey Vonn, Maria Höfl-Riesch sau Lara Gut.

Sara Timea
Sara Timea
are 21 de ani și este la prima participare la Jocurile Olimpice. Sportiva legitimată la CS Dinamo, a obținut calificarea pentru olimpiadă la schi fond, datorită rezultatelor înregistrate la ultimele concursuri din Szklarska Poreba și Horni Misecki, locul 55, respectiv 7. Precum și ceilalți schiori profesioniști din România, Sara se antrenează în străinătate încă din copilărie, în dependență de sponsorizările părinților sau prietenilor. Cea mai bună clasare a carierei a obținut-o la FOTE în 2008, când i-a revenit poziția a 14-a.

Raluca Strămăturaru este considerată cea mai buna componentă a lotului național de sanie. Sportiva în vârstă de 28 de ani are un palmares impresionant, obţinând numeroase titluri de campioană naţională şi o clasare pe locul 21 la Jocurile Olimpice din anul 2010. Cu peste 140 km/h alunecând pe pistă, Raluca este legitimată a CS Aplicativ Militar Bucegi din Predeal, iar anul trecut a obţinut cu echipa locul 6 la Campionatele Europene de la Oberhof (Germania) şi locul 14 în etapa de Cupă Mondială.


Maria Adela Constantin
și Andreea Grecu sunt ultimele două sportive din România, care au primit undă verde din partea Federației Internaționale de Bob pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Soci la proba de dublu feminin, în urma unei relocări. Tinerele sportive ale clubului prahovean, CSO Sinaia, au avut evoluţii foarte bune în Cupa Europeană din prima parte a sezonului 2013/2014 de bob, care le-au adus pe poziţia a şaptea în clasamentul competiţiei şi pe locul 27 în ierarhia internaţională. În acest an, Maria (22 ani) și Andreea (20 ani) au debutat în actuala ediţie a Cupei Mondiale, pe pârtia de la Winterberg, din Germania, unde s-au clasat pe locul 19.