March 29, 2025

Femei din sport

Sportive

Atunci când joci ceea ce simți – FOTBAL

Raluca Sârghe
Raluca Sârghe este una dintre cele mai talentate jucătoare din istoria scurtă a fotbalului feminin din România. Având zeci de convocări la națională și jocuri în Liga Campionilor, mijlocașa în vârstă de 26 de ani își continuă cariera fotbalistică în țara de pe două continente. ,,Nu eu am ales Turcia, ea m-a ales pe mine”, spune hunedoreanca impresionată de noua sa echipă, Konak Belediyesi. ,,Îmi iubesc mult noua echipă, chiar dacă la început mi-a fost greu să mă integrez, având în vedere că ei sunt musulmani și au o altă metalitate, dar în timp am realizat că ei sunt niște oameni sufletiști, care se implică foarte mult în ceea ce fac”.

Konak BelediyesiLa doar un an după transfer, Raluca a reușit să câștige tot ce se putea în Turcia, iar în primul an de participare în Liga Campionilor, Konak Belediyesi a reușit să se claseze în primele 16 echipe de fotbal feminin din Europa. Venind la o echipă nou-formată cu un proiect de viitor și într-un campionat mai puternic, românca speră să aibă o colaborare pe termen lung și cât mai multe realizări pe plan fotbalistic, după cei 8 ani petrecuți în Cluj la CFF Clujana și Olimpia. ,,Nu mi-a fost ușor, dar trebuia să fac o schimbare, toată viață m-am gândit că trebuie să dau înainte să primesc ceva și atunci am simțit că e momentul să mă gândesc la mine și la viitor”, se destăinuie Biju, având în palmares 7 titluri de campioană a României și 5 Cupe.

La fel ca majoritatea sportivilor, primele ei tangențe cu lumea sportului au luat naștere încă din copilărie, de pe când alerga mingea din curtea blocului cu băieții din cartier. Cine s-ar fi gândit vreodată că acea fetiță micuță ar fi făcut fotbal profesionist mai târziu. ,,Prietenii mei, la început, mă credeau ciudată, credeau că este un sport de băieţi, dar acum se mândresc că au o prietenă care joacă fotbal”, povestește fotbalista despre anii petrecuți în Hunedoara. Fiind remarcată la un cros școlar de profesoara ei de atletism, Marieta Ilcu, Raluca a început să facă sport de performanță încă de la vârsta de 10 ani, devenind vice-campioană națională la 3000m sală și a treia la 1500m. ,,Atunci când practicam atletismul, spuneam că nu aș putea trăi fără el, dar în timp mi-am dat seama că mă regăsesc mult mai bine în fotbal, ceea ce a și devenit viața mea”. În scurt timp a fost impresionată de o prietenă care juca fotbal în Cluj și a decis să vină să dea probe pentru echipa la care ar fi rămas 6 ani din acel moment, CFF Clujana.

Echipa națională a României
Alături de antrenorul Mirel Albon, Raluca a concentrat în jurul ei întreaga trupă din inima Ardealului, reușind în 2007 să treacă de grupele Champions League pentru prima oară în istoria fotbalului feminin din România. Următorii ani i-au adus și mai multe realizări, însă unul dintre cele mai însemnate pentru ea a fost atunci când și-a întâlnit idolul pe terenul de fotbal, Marta. ,,A fost un vis împlinit pentru mine”, se destăinuie Biju despre cel mai frumos meci al vieții sale, când Clujana a întâlnit Umeea, echipa unde evolua decarul Braziliei, una dintre cele mai bune fotbaliste ale tuturor timpurilor.

Frumoșii ani din campionatul românesc s-au sfârșit pentru ea atunci când a realizat că nu există sprijinul necesar, deși sunt rezultate. ,,În România sunt campioane care nu primesc nici măcar cât e salariul minim pe economie, iar în Turcia eu sunt multumită de cât câștig, pot să îmi pun bani deoparte, pot să duc o viață normală și ușoară, fără grija zilei de mâine”. Nemulțumirea Ralucăi e și mai mare când vine vorba despre implicarea minimă din partea autorităților române, deși în Germania, Italia sau Franța acest sport este foarte cunoscut și dezvoltat.

Raluca SârgheAcum planurile ei se leagă de cât mai multe trofee, de o familie cu mulți copii și de antrenoratul unei echipe de fotbal feminin care joacă în primele echipe din Europa. Până atunci trebuie să-și îndeplinească visul cel mare alături de echipa națională, de a participa la un turneu final al Campionatului Mondial sau European. Visul poate fi aproape, mai ales că România în preliminariile Campionatului Mondial din 2015 a obținut 4 puncte din tot atâtea meciuri și se situează pe locul 4 la egalitate de puncte cu Cehia. ,,E greu să ajungem acolo, dar nu e imposibil. Meciurile care le-am avut în această toamnă ne dau curaj și speranță pe mai departe, având în vedere că am întâlnit Italia și Spania, care au participat la Campionatul European de anul acesta și cu care ne-am bătut de la egal la egal, pierzând în ambele meciuri la limită. Mai ales că vin fete tinere din spate, cu multă energie și dorință de afirmare, care pot aduce cât mai multe puncte României”.

De la atletism, la fotbal și din Cluj, în Turcia, povestea mijlocașei incontestabile a României poate deveni un exemplu pentru viitoarele perle ale fotbalului feminin din Carpați. Fiindcă România are nevoie de Carpați, de perle și de fotbal feminin.